Presse

 

Nyheder

 Kronraget af maskerede mænd i mørkt rum: 

Historiske fotos viser, hvordan såkaldte 'tyskerpiger' blev behandlet

Læs mere her på DR nyheder og se de mange fotos (Link)

 

 2024

-----

Kære alle 
Jeg hedder Michelle og er kandidatstuderende på Københavns Universitet, på etnologi, SAXO-instituttet. I foråret 2024 skal jeg skrive mit afsluttende speciale, hvor jeg har valgt at følge mit hjerte, og skrive om noget som står mig og min familie ekstremt nært. Jeg tager udgangspunkt i det etnologiske udtryk “blandede kroppe”, hvor jeg specifikt vil kigge nærmere på krigsbørn og deres navigeren gennem livet.
Jeg er derfor meget interesseret i jeres personlige historier, beretninger, erindringer med blik for jeres familiehistorier mm.
Jeg vil derfor meget gerne i kontakt med et par stykker af jer til et interview, som mere kommer til at være en hyggelig samtale mellem os, hvor jeg hører om jeres spændende livshistorier qua at være ‘krigsbarn’ – et livshistorieinterview kalder vi det også i etnologikredse.
Ideelt søger jeg krigsbørn med dansk/tysk ophav, født lige før, under eller umiddelbart efter 2. verdenskrig (1939- start 1950’erne). Andre er også meget velkommen til at skrive.
Jeg er interesseret i at høre om din opvækst, familiehistorie, erindringer, personlige tanker og følelser med udgangspunkt i din dansk/tyske dynamik.
Jeg forsøger at støbe interviewet så meget som muligt efter informantens ønsker, rammer og muligheder, ring til mig på 53703088, hvis du har lyst til at hjælpe mig med mit spændende speciale. Det vil være mig en stor stor hjælp.
Jeg uddyber naturligvis hvad og hvordan interview-samtalen skal foregå, og hvad mit speciale handler om osv.
Jeg takker mange gange på forhånd, og håber på at høre tilbage fra mange af jer, det vil være en kæmpe hjælp i mit feltarbejde til mit speciale -- og helt personligt synes jeg det er enormt vigtigt, at historier som er at finde på disse fora og fællesskaber, bliver videre fortalt. Derfor giver jeg mig (også) i kast med det.
De bedste hilsner
Michelle Tlf. 53703088
 
 

 

2023

 

23 05 12 panel2

FromWar Children” toIS Children”: Comparative Perspectives on European Children Born of War
International Workshop at Lund University, May 10th-12th, 2023.

Tidligere Formand for Danske Kirgsbørns Forening Arne Øland og tidligere næstformand i Danske krigsbørns Forening Henny Granum deltager i denne workshop og sidder bl.a. fredag den 12 i Rundbordsamtalen:

9.0010.30:Stakeholder Round Table: Lessons to learn from each other?
Speakers:

ArneØland,participant researcher as well asco-founderand former president of the Danish warchild association (DKBF)

Henny Granum,former DKBF vice president,international spokeswomen andrepresentative in BORN OF WAR international network; activist for the repatriation of children from Syria

Natascha Rée Mikkelsen,co-founder ofthe NGO‘Repatriate theChildren-Denmark’

Kimberley Anderson,PhD,expert onpsychosocial outcomes ofCRSV onmothers and children

Coffee & Fika 10.3011.00

11.0012.30:Closing keynote

Ingvill Constanze Ødegaard,GESISLeibniz Institute for the Social Sciences

We know more than we think! What is needed to secure the rights of Children Born of War

2022

Ny bog

Unbrauchbare Väter. DrDorothee Schmitz-Köster. Oktober 2022 Verlag Wallstein, Göttingen. (Link)

 Ubrugelige fdre2

inger skjelsbaek1 

 inger skjelsbaek2

 ----------

New generations continuing to work for CBOW rights
Læs den engelse tekst (Link)

Læs en oversættelse af den engelske tekst (Link)

CBOW logo 1

The Children Born of War Project is founded on the belief that awareness and empathy is the best antidote for prejudice and that we through insight and information can help these children to be seen and protected for what they are – innocent children. (Link)

Det er mig en glæde at kunne informere om, at "BORN OF WAR  international network" bowin.eu - og dermed også "Danske Krigsbørns Forening" er blevet inviteret til at deltage i ovenstående forskningsprojekt på foranledning af projektets leder professor Ingvill Mochmann. Må det blive til et frugtbart samarbejde i de kommende år. 
Henny Granum, medlem af "BORN OF WAR  international network" bowin.eu 

2021

Nyt studie  på Oslo Universitet

EuroWARCHILD

EuroWARCHILD har som mål å forstå behovene og rettighetene til barn født av krig. Prosjektet skal se på tre generasjoner krigsbarn i Europa: barn fra andre verdenskrig hvor far representerte fienden, barn født gjennom krigsovergrep på Balkan og barna født av europeiske fremmedkrigere til IS.
Projektleder Inger Skjelsbæk

Deltagere

Engelsk omtale af EuroWARCHILD

EuroWARCHILD

EuroWARCHILD aims to study explore the experiences and needs of three generations of children born of war in Europe: children fathered by enemy soldiers during World War II, children conceived through conflict-related sexual violence during the Bosnian war, and children born of European foreign fighters to ISIS/Daesh.

About the project


Image may contain: Font, Line, Rectangle, Electric blue, Pattern.

This project is funded by the European Union's Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 101002172 (ERC Consolidator Grant 2020).

Vi er det liv vi leverSvend Brinkmann

 Brink

Det kan give mening at tage skæbnen alvorligt, mener psykolog og professor Svend Brinkmann, der i sin nye bog fortæller om livstrådens betydning for vores liv.

En sommerdag i 2018 modtager Svend Brinkmann et håndskrevet brev fra en læser, Lili på 90 år. De to bliver pennevenner og begynder siden at mødes regelmæssigt i Lilis lejlighed. Her fortæller Lili sin livshistorie: Om forelskelser i tyske soldater under krigen, om angst, sorg, glæde og en stræben efter værdighed gennem hele 33 år i psykoanalyse. (Link)
Politikens Forlag

Ajna Jusic- bosniske voldtægtsbarn fra Bosnien-Hercegovina krigen 1992 - 1995 fortæller her på tysk bl.a. om det at være udstødt i samfundet.
Som ganske ung var hun med til at danne foreningen "Glemte Børn": Bosnien Association of "Forgotten Children of War". Hun er leder af foreningen, der også med i netværket BORN OF WAR www.bowin.eu

8. Marts 2021 Die vergessenen Kinder von Bosnien. Video. (Link)

-----------

Læs Anita Brask Rasmussens spændende anmeldelse af TV-2 serien "Badehotellet" sidste afsnit.

Dagbladet Information 2. marts 2021  (Link)

2020

København

teater tyskerpiger

Pop Up Teater (Link)

Kære Krigsbørn

For en rum tid siden skrev jeg et opslag vedrørende et teater projekt der går under navnet 'Tyskerpiger'.
Jeg kan nu med glæde annoncere at langt om længe efter mange krumspring og Corona relaterede forhindringer er billetterne endelig blevet sat til salg. Stykket handler om danske Ingrid der forelsker sig i den tyske værnemagts soldat Mathias under besættelsen. Udover teaterstykket bliver der afholdt en aftertalk med jeres egen Henny Granum og historiker Martina Koegler-Abdi.
Stykket bliver opført på Huset i Magstræde den 13. og 14. november og billetter kan købes gennem Facebook eventet herunder. Vel mødt!

https://fb.me/e/1yZlmdZq7
Venlig hilsen

Christina Tranholm


Krigsbørn - Se her!

Skuespiller Christina Tranholm søger effekter fra Besættelsestiden til et teaterstykke

I anledningen af 75 året for befrielsen er vi en lille gruppe der opsætter et arrangement på Huset i Magstræde i København den 14. november.

Arrangementet kommer til at bestå af teaterstykket ‘Tyskerpiger’, der handler om den danske kvinde Ingrid, som forelsker sig i værnemagtssoldaten Mathias under besættelsen.

Derudover bliver der efterfølgende en aftertalk og et interview med professor og forfatter Anette Warring, som ligeledes tager udgangspunkt i emnet 'Tyskerpiger'.

Stykket skal instrueres af Maj Rafferty og er skrevet af skuespiller Christina Tranholm. Det har tidligere været opført som en del af Camden Fringe festival i London. 

Vores intention med projektet er at være med til at nuancere det i høj grad meget endimensionelle billede som eftertiden og samtiden malede af jeres mødre, grundet deres forhold til de tyske værnemagtssoldater.

I den forbindelse er vi på jagt efter billeder, breve eller lignende der kan være med til rette fokus mod det som disse forhold først og fremmest handlede om; kærligheden mellem to mennesker. Materialet vi indsamler skal bruges i promoverings øjemed, dvs. på flyers, plakater, opslag på Facebook events osv. Derudover er vi ved at undersøge muligheden for at etablere en lille udstilling i forrummet til det lokale hvor arrangementet finder sted. 

Det giver sig selv at den type materiale vi efterspørger, er sjælden og har en næsten uvurderlig affektions værdi. Vi lover selvfølgelig at tage godt vare på hvad end vi måtte få til låns og kun bruge det i det omfang vi får lov til. Alt modtages med kyshånd. 

Som sidebemærkning skal det nævnes at Maj har fungeret som assistent i et kunstprojekt og forening kaldet Brændende kærlighedsbreve, link og yderligere information herunder.

Jeg har tidligere lavet et opslag på Facebook gruppen Krigsbørn- BORN OF WAR, hvor jeg blev kontaktet af Henny, der har været så venlig og hjælpsom at dele min forespørgsel. På forhånd tak for hjælpen.

Mange gode hilsener

Christina

Brændende kærlighedsbreve link:

https://www.facebook.com/braendende.kaerlighedsbreve/?eid=ARDNXlFlz45aunsCdWcwbZRqAe_qBBhhNp_oMlgq0wylX-hvaOKhWwurw_d8-ZJpcYjY1_8sGB6uXq2V&timeline_context_item_type=intro_card_work&timeline_context_item_source=663027611&fref=tag


2019

Ambassadør Detlev Rünger og Arne Øland

Hædersbevisning til Arne Øland, medstifter af Danske Krigsbørns Forening og dennes formand i 20 år.

Forbundsrepublikken Tysklands Verdienstkreuz am Bande (svarende til Dannebrogordenes Ridderkors)

Botschafter arne

Den Tyske Ambassade

I går overrakte ambassadør Detlev Rünger Forbundsrepublikken Tysklands Verdienstkreuz am Bande (svarende til Dannebrogordenes Ridderkors) til Arne Øland, der har været med til at grundlægge Danske Krigsbørns Forening (DKBF) og arbejdet ulønnet som foreningens formand i mange år.
I anledning af overrækkelsen sagde ambassadøren:”Igennem Arne Ølands utrættelige, frivillige indsats og foreningen DKBF kunne langt flere end 1000 af de danske ”krigsbørn” i en fremskreden alder lære sandheden om deres oprindelse at kende. Foreningens synlige indsats har i ikke uvæsentlig grad bidraget til at fjerne tabuet fra de danske krigsbørns skæbne og udbrede kendskabet til dem.”
 
 
 
2018

ambassade2018

Den tyske Ambassade, København 2018

Tysk historie blev levende i sidste uge (31. maj 2018) på Den Tyske Ambassade, da ambassadør Meitzner for første gang bød repræsentanter for Danske KrigsBørns Forening (DKBF) velkommen til en samtale.

De såkaldte krigsbørn blev alle født som følge af et forhold mellem danske kvinder og tyske soldater under besættelsestiden 1940-45. I efterkrigsårene og –årtierne blev disse mennesker ofte konfronteret med stigmatisering af deres mødre og dem selv. Siden 1996 hjælper foreningen DKBF med til at forarbejde de til dels vanskelige skæbner og til at opklare deres afstamning. Ambassadør Meitzner takkede udtrykkeligt for deres utrættelige indsats og fremhævede, hvordan foreningen ikke blot har gjort opmærksom på krigsbørnenes skæbne, men også fortsat giver dem en stemme.

Officielt er der efter 1945 blevet registreret omkring 6.000 børn med tyske fædre, men foreningen selv skønner tallet til at ligge på omkring 12.000.

– sammen med Ambassadør Andreas Meitzner, Formand Birgitte BreinerBestyrelsesmedlem Inge Pedersen, International medarbejder  Henny Granum og Tidligere formand Arne ØlandDen Tyske Ambassade

Deutsche Botschaft, Kopenhagen 2018

Lebendige deutsch-dänische Geschichte fand sich letzte Woche in der Deutschen Botschaft ein, als Vertreter des Vereins Danske KrigsBørns Forening (DKBF) von Botschafter Andreas Meitzner empfangen wurden. 
Diese „Kriegskinder“ wurden alle als Folge einer Beziehung zwischen dänischen Frauen und Soldaten der Wehrmacht während der Besatzungsjahre 1940-45 geboren. In den Nachkriegsjahren und -jahrzehnten waren diese Menschen oftmals mit der Stigmatisierung ihrer Mütter und ihrer selbst konfrontiert. Seit 1996 hilft der Verein DKBF dabei, die zum Teil schwierigen Schicksale zu bearbeiten oder auch die eigene Abstammung aufzuklären. Für diese unermüdliche und wichtige Arbeit bedankte sich Botschafter Meitzner ausdrücklich und erklärte, dass der Verein das Schicksal der Kriegskinder in Dänemark nicht nur bekannt gemacht hat, sondern diesen auch weiterhin eine Stimme gibt. 
In Dänemark sind nach 1945 etwa 6.000 Kinder offiziell mit deutschen Vätern registriert worden, aber laut Schätzungen des Vereins dürfte diese Zahl eher bei rund 12.000 liegen.

– sammen med Ambassadør Andreas Meitzner, Formand Birgitte BreinerBestyrelsesmedlem Inge Pedersen, International medarbejder  Henny Granum og Tidligere formand Arne ØlandDen Tyske Ambassade