Problemer arkivadgang

Problemer med arkivadgang (En historisk gennemgang)

Har man tidligere besluttet sig for at søge oplysninger hos det offentlige stødte man måske på uforståenhed, ligegyldighed og intolerance. Hvorfor kom man nu rendende og forhørte sig om sådan noget gammelt stof? Havde man da ikke haft det godt nok – og hvad ville man det for – var det ikke bedre at komme videre i livet, osv., osv.? Det man spurgte om, kunne den offentlige ansatte ikke finde på computeren – det var for ham eller hende irriterende, tidskrævende og greb forstyrrende ind i de vanlige rutiner.

Man kunne dog også være heldig at møde embedsmænd, der ville hjælpe. Det beroede altså meget på ens held samt holdningen hos den pågældende embedsmand, man opsøgte – hvis man da gjorde det – og velsagtens også på embedsmandens viden og kompetence generelt mht. statsapparatets funktion. Jo, der har været tilfælde, små solstrålehistorier, om man vil.

Mange embedsmænd gjorde, som man plejede – for så lavede man i hvert fald ingen fejl og var derfor på den sikre side. ”Som man plejer” var i denne forbindelse ensbetydende med et afslag i hvert fald indtil udgangen af 1998.

Arkiverne, domstolene, og Civilretsdirektoratet havde indtil da fastholdt kongstanken om en ikke mulig tilgængelighed vedr. egne journal(er).

Jo, der var bred enighed om at give afslag, som oftest begrundet med henvisning til forvaltningslov, offentlighedslov og arkivlov. Dog kunne arkiverne berolige med, at når sagen, man søgte adgang til, var 80 år gammel, var man velkommen til at ansøge på ny!

For hovedparten af dansk/tyske faderskabssagers vedkommende ville der så være adgang til aktindsigt i år 2025 – 26. Klagede man sin nød til ombudsmanden, fik man en sludder for en sladder. Også her var holdningen: ”ADGANG FORBUDT.”

Holdninger kan være vanskelige og nærmest umulige at tackle – vel særlig hos det offentlige, der som bekendt ikke kan tage fejl, og da slet ikke kender ordet ”undskyld.”

Anderledes forholder det sig, hvad angår det retlige - altså juridiske love og paragraffer! Selv om juristerne og embedsmændene er dygtige til ”at få ret", kan lovparagrafferne være udformet så præcist, at selv disse højt uddannede og kompetente parter må bøje sig.

Indtil 1999 har myndighederne nærmest pr. automatik givet afslag på aktindsigt, når et krigsbarn ansøgte herom. Det drejer sig om kommunerne, statsamterne, Civilretsdirektoratet, landsarkiverne, Rigsarkivet og domstolene.

Hvad skete så? Hvad afstedkom, at aktindsigt nu pludselig var mulig?

Såmænd en kronik i Jyllands-Posten den 3. maj 1997, samt en dommer!

Kronikken hed ”Født som utyske,” (se evt. under artikler) og blev skrevet af formanden for Danske Krigsbørns Forening (DKBF) Arne Øland.

En pensioneret dommer, Jørgen W. Levinsen, der abonnerede på Jyllands-Posten, havde læst kronikken.

Han henvendte sig og oplyste at retsplejelovens § 41, stk. 1 (ret til partsindsigt) ikke kunne tilsidesættes af domstolene!

Kravet om adgang til dokumenterne i faderskabssagen skulle blot gå gennem den domstol, der i sin tid havde behandlet sagen!

Det fik os til hver især at rette henvendelse til lokale byretsdommere landet over med påberåbelse af retsplejelovens § 41, stk. 1, og minsandten om ikke det virkede! Som et ”Sesam, Sesam, luk dig op!” fra 1001-natseventyr.

Ganske vist var der lidt tovtrækkeri i starten, da dommerne i de respektive byretter som regel ikke anede, hvad det drejede sig om, og antagelig først måtte slå op i de støvede lovsamlinger. Men når en byret først havde rekvireret sagen fra landsarkivet, gik tingene af sig selv.

Flere medlemmer af DKBF oplevede i 1997 først at få afslag fra arkiver og Civilretsdirektorat, for kort tid senere at få sagen udleveret af civildomstolen.

De mange henvendelser til de lokale byretter landet over skabte imidlertid nogen frustration, da dommerne pålagdes et ekstra arbejde, som landets arkiver er selvskrevne til at udføre.

Så det, der for os var et halmstrå, blev andetsteds opfattet som en aktion, der kunne jævnføres som værende tilrettelagt af ”de autonome” – men resultatet blev, at såvel landsarkiverne som Rigsarkivet nu og fremover giver dispensation fra 80 års-reglen.

At det ikke var så ligetil fremgår af et brev til DKBF fra Statens Arkiver, Rigsarkivaren. Brevet, der er på 3 sider og dateret 10. marts 1999, bringes hermed i forkortet udgave.

Citat:

Vedr. adgang til faderskabssager m.v.

 

I brev af 3. marts 1999 anmoder Danmarks Krigsbarnsforening om forskellige oplysninger vedrørende Statens Arkivers praksis i forbindelse med behandling af ansøgninger om dispensation fra arkiv­ovens tilgængelighedsfrister, der drejer sig om børns adgang til fader­skabssager i anledning af egen fødsel, adoptionssager samt adgang til sager vedrørende egen anbringelse på spædbørnshjem og andre lignende institutioner.

 

I den anledning kan Statens Arkiver oplyse følgende:

 

Faderskabssager

 

Statens Arkiver har tidligere fulgt en praksis, hvorefter en ansøgning fra et barn i en faderskabssag om dispensation fra tilgængelighedsfristen efter arkivlovens § 22, stk. 1, nr. 1, som hovedregel er blevet imødekommet i tilfælde, hvor faderskabet er vedgået eller fastslået ved dom. Er dette ikke tilfældet, har man i tilfælde, hvor der kun har været en enkelt mand inddraget i sagen, og hvor denne er idømt bidragspligt eller har indgået forlig herom, givet adgang til sagen. I tilfælde, hvor flere mænd har været inddraget i en faderskabssag, men kun én pålagt bidragspligt, har Statens Arkiver af hensynet til privatlivets fred hos de pågældende og hos sagens parter i øvrigt som hovedregel ikke fundet at kunne imødekomme en ansøgning om indsigt, men givet oplysning om den bidragspligtiges identitet. dvs. navn og adresse på tidspunktet for bidragspligtens pålæggelse. I sager om ansøgninger, hvor flere mænd er idømt bidragspligt, er ansøgning om arkivadgang ikke imødekommet.

 

Statens Arkiver konstaterede i foråret og sommeren 1998, at i en række sager, hvor sådanne børn har anmodet om arkivadgang efter arkivloven, og hvor Statens Arkiver efter den praksis, der hidtil er fulgt, ikke har kunnet imødekomme anmodningen, at retterne i en række tilfælde har givet den ønskede indsigt efter retsplejelovens § 41, stk. 1, sammenholdt med samme lovs § 456f, stk. 1. Den sidstnævnte bestemmelse lyder:

 

”Både moderen og barnet er at betragte som parter i sagen”.  

 

I en række ansøgninger af den ovennævnte karakter har ansøgere påberåbt sig de to nævnte bestemmelser i retsplejeloven. Statens Arkiver har tidligere i sådanne tilfælde henvist de pågældende ansøgere til den pågældende ret. Dette er sket på baggrund af, at arkivloven ikke giver dem, der er parter i en sag, nogen fortrinsstilling med hensyn til dispensation fra de i arkivloven fastsatte tilgængelighedsfrister.

 

På baggrund af den praksis, der er fulgt af retterne, og på baggrund af en række klager over afgørelser, truffet af landsarkiverne, foretog Statens Arkiver en fornyet vurdering af den hidtil fulgte praksis. Da retterne som hovedregel vil imødekomme et forlangende om udskrifter af faderskabssager, der indgives af barnet som part i sagen, kan det allerede af ressourcemæssige grunde forekomme uhensigtsmæssigt at fastholde en praksis, hvorefter en part i en faderskabssag, der ansøger om dispensation efter arkivloven, mødes med afslag efter denne lov, men derefter umiddelbart vil kunne få sagens dokumenter stillet til rådighed af en anden myndighed.

 

Det bemærkes, at parterne i en sag efter retsplejelovens § 41, stk. 1, kan forlange udskrift af “retsbøgerne […] samt de øvrige hos retten beroende til en sag hørende, fremlagte dokumenter”, men at det efter samme lovs § 456p påhviler retten efter sagens afslutning at sende sagens dokumenter til det pågældende statsamt. I den anledning kan det være et spørgsmål, om en ret, der imødekommer et forlangende om udskrifter, tillige - f.eks. et statsamts arkiv i Statens Arkiver - vil kunne rekvirere de dokumenter, der har været frem­lagt under sagens behandling for retten, men som i henhold til bestemmelsen i retsplejelovens § 456p er afgivet til statsamtet.

 

Endelig bemærkes, at bestemmelsen om moderens og barnets ”partsstatus” i faderskabs­sager har været optaget i retsplejeloven siden 1. januar 1938.

 

Af hensyn til opnåelse af sammenhæng i retssystemet og til opfyldelse af princippet om størst mulig åbenhed ville det være uholdbart, hvis Statens Arkiver nægtede dispensationssøgende en indsigt, som de efter anden lovgivning har et retskrav på at opnå.  

 

Som hovedregel imødekommes ansøgninger om dispensation fra tilgængelighedsfristen efter arkivlovens § 22. stk. 1, nr. 1, der vedrører faderskabssager, der er afgjort ved dom, og som indgives af en part i sagen - moder eller barn - derfor nu på sædvanlige vilkår. Det bemærkes, at såfremt en konkret sag indeholder materiale, der falder ind under arkivlovens § 22, stk. 1, nr. 3 (strafferetligt materiale), skal der indhentes samtykke efter reglerne derom.

 

Statens Arkiver har ikke foretaget skridt for at meddele ansøgere, der efter tidligere praksis har modtaget afslag på en dispensationsansøgning af den ovennævnte karakter, at den tidligere trufne afgørelse eventuelt nu vil blive omgjort. Begrundelsen er, at en sådan meddelelse i princippet burde rettes til alle ansøgere, der har modtaget afslag på sådan adgang siden arkivlovens ikrafttræden 1. oktober 1992, og at det dermed ville kræve væsentlige ressourcer at fremsende meddelelse til hver enkelt. Statens Arkiver har selvsagt intet at indvende imod, at foreningen gør opmærksom på den ændrede praksis……..(Citat slut).

 

Efter denne åbenhjertige – og overordentlig prisværdige – indrømmelse fra Rigsarkivarens side skulle man tro, at Staten ville forsøge at bøde på de uheldige virkninger af mange års tilsidesættelse af loven.

 

At skrive rundt til det overskuelige antal borgere, der fra forskellige statslige institutioner – amter og Civilretsdirektorat frem for nogen – gennem tiden har fået afslag på aktindsigt vedr. egne, nære familieforhold, var vel ikke meget at forlange.

 

Det agter man jf. ovenstående skrivelse tilsyneladende ikke at gøre!

 

Men det er nu slået fast med syvtommersøm, at for krigsbørn – dvs. illegitime børn, hvor en eller begge forældre havde tilknytning til de krigsførende parter – gør sig ganske særlige forhold gældende.

 

Om DKBF (2)

Hvorfor en forening

I følge historieforskningen er der blandt børn født i Danmark under eller lige efter den tyske besættelse registreret 5.579 personer, som har fået udlagt en tysk biologisk far. Deres faderskabssager, som behandledes i perioden 1940 – 1951, er alle registreret i Justitsministeriet og dokumenterne befinder sig i landsarkiverne og/eller i Rigsarkivet. Indtil for ganske nylig var oplysningerne om faderskabssagerne i disse arkiver lukket land også for de pågældende børn.

En del faderskabssager, hvor faderen var en tysker, blev enten mangelfuldt registreret eller registreret med en dansk fader. Et kvalificeret skøn af antallet af tyskerbørn (også kaldet krigsbørn) her i landet, som har en tysk far og en dansk mor, er derfor mellem 10 og 12 tusinde...

Disse børn er nu voksne og mange af dem har gennem de senere år, hvor emnet ”tyskerbørn” har været fremme i den offentlige debat, forfulgt et ønske om at få nærmere kendskab til deres rødder.

DKBF (Danske Krigsbørns Forening) dannedes i 1996 og den er blevet et forum, hvor danske krigsbørn støtter hinanden, udveksler erfaringer og henter vejledning, hvis de ønsker at finde oplysninger om deres fædrene ophav. Foreningen har f.eks. udvirket en afklaring, der har givet krigsbørn adgang til arkiverne med deres faderskabssager. Foreningen har i dag ca. 250 medlemmer, og talrige andre har fået rådgivning. 

DKBF samarbejder med tilsvarende foreninger i Belgien, Norge, Sverige, Finland, Holland, Frankrig og Tyskland.

I 2007 i Berlin var Danske KrigsbørnsForening  med til at danne den europæiske paraplyforening "Forum der Kriegskinder" for krigsbørnsforeninger fra Norge, Finland, Holland, Tyskland, Belgien og Frankrig.
I 2008 enedes man om inden for rammen "Forum der Kriegskinder" at danne et internationalt netværk : "BORN OF WAR internatioanal network" forkortet
BOW i.n.

Medlemsskab

Medlemskab af DKBF

Ønsker du at blive medlem af foreningen, kan du skrive til os på mailadressen Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Du kan også kontakte foreningens formand Arne Øland på tlf. 86 45 38 83. 

Kontingentet er 300,00 kr. pr. år. Som medlem modtager du foreningens blad "Rødder" 4 gange årligt. Ved generalforsamlingen har du stemmeret.

Kontingentet er 150,00 kr. pr. år, hvis du gennem medlemskab blot ønsker at  støtte DKBF. Som støttemedlem modtager du 4 gange årligt foreningens blad "Rødder" og er velkommen til at deltage i alle arrangementer undtagen selve generalforsamlingen.

Medlemsaktiviteter: 
Foreningen tilbyder praktisk vejledning i de forhold, som måtte være
aktuelle for dig. 
Fire gange om året modtager du vores medlemsblad. Ved hjælp af bladet
kan du holde dig orienteret om foreningens aktiviteter og følge med i den
aktuelle debat. Du er velkommen til selv at skrive indlæg i bladet

Foreningen vil tilstræbe medlemsaktiviteter i din region, som du kan benytte dig af i det
omfang, du har behov og lyst. Ikke alle aktiviteter udbydes i hele landet, da de er afhængige af en vis medlemsdeltagelse. 

Kontaktperson: Er et andet foreningsmedlem, som du kan ringe og tale
med i det omfang, du har brug for det.  Kontaktpersonen har måske stået i en situation, der ligner din, og kan derfor være dig behjælpelig. Klik på fanebladet Kontaktpersoner og se hvilken kontaktoerson, der bor nærmest dig.

Såvidt det er praktisk muligt, afholdes der hvert år et Landsmøde / Weekendseminar

 

Bestyrelse

Formand:

Arne Øland
Lupinvej 54 1.tv.
8600 Silkeborg
Tlf. 86 45 38 83
mobil: 26 36 72 12

email: Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

 

Næstformand og webmaster:
Henny Granum
Skovlykke 6, Gug
9210 Aalborg SØ
Tlf. 98 14 34 11

email: Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

 

Kasserer:
Sigurd Schou
Rørsangervej 82
8382 Hinnerup
Tlf. 86 98 88 21

email: Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

 

Sekretær:

Lillian Nørgaard
Svalevej 8
8740 Brædstrup
Tlf. 75 75 22 21

email: Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

 

Bestyrelsesmedlem:

John Valeur
Barupvejen 13
4660 St. Heddinge
Tlf. 56 50 14 49
mobil: 21 90 13 02

email: Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

 

 

Kontaktpersoner

Er du i tvivl om, hvad DKBF er eller ønsker du blot at tale med en, der har stået i samme situation som dig selv, så er du velkommen til at ringe til en kontaktperson i din region. Samtalen er naturligvis fortrolig. Du er også altid velkommen til at kontakte et af bestyrelses­medlemmerne.

Kontaktpersoner i DKBF

Område

Navn

Adresse

Telefon

Nordjylland

Maria Niebuhr

Vesterbro 42

7900 Nykøbing Mors

51742125

Bjarne Schmidt

Pilekrogen 4 A

9230 Svenstrup

98381079

Midtjylland

 


 

Syddanmark

Margret Stern Hedegaard

Viborgvej 320

8900 Randers

86454949

Inge Komoch

Græsvangen 24 D

8381 Mundelstrup

86240328

Yrsa Thane Thomsen

Hessvej 5

7120 Vejle

75815130

Wilhelm Jonas

Arnbjervej 8

6430 Nordborg

74450881

Sjælland;

John Valeur

Barupvejen 13

46560 St. Heddinge

56501449

Hovedstaden / Bornholm

Bente Fritzen

Sauntevej 105

3100 Hornbæk

49702895

Preben Vadstrup

Tulipanvej 25

3720 Aakirkeby

56974189

 

 

 

Kontaktpersoner i DKBF

Område

Navn

Adresse

Telefon

Nordjylland

Maria Niebuhr

Vesterbro 42

7900 Nykøbing Mors

51742127

Bjarne Schmidt

Pilekrogen 4A

9230 Svenstrup

98381079

Midtjylland

Margret Stern Hedegaard

Viborgvej 320

8900 Randers

86454949

Inge Komoch

Græsvangen 24D

8381 Mundelstrup

86240328

Syddanmark

Birgitte Breiner

Drejerbanken 3, Skalbjerg

5492 Vissenbjerg

26273697

Yrsa Thane Thomsen

Hessvej 3

7120 Vejle

75815130

Wilhelm Jonas

Arnbjervej 8

6430 Nordborg

22932252

Sjælland

John Valeur

Barupvejen 13

4660 St. Heddinge

56501449

21901302

Hovedstaden / Bornholm

Bente Fritzen

Sauntevej 105

3100 Hornbæk

49702895

Preben Vadstrup

Tulipanvej 25

3720 Aakirkeby

56974189

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Historie

Foreningsdannelsen i Danmark

I 1995 kom 2 krigsbørn, Arne Øland og Bjarne Schmidt, ad krogede veje i kontakt med hinanden. Begge havde henvendt sig til journalist og forfatter Leif Larsen, der i medierne havde berettet om sine vanskeligheder med at få arkivadgang. Leif Larsen ønskede som gammel modstandsmand aktindsigt i nogle af modstandsbevægelsens sager.

Leif Larsen foreslog, at Bjarne og Arne mødtes for at udveksle synspunkter og erfaringer mht. til problemerne angående aktindsigt i deres faderskabssager  – og som sagt så gjort.

Bjarne havde på daværende tidspunkt arbejdet i ca. 5 år med at søge oplysninger om sin biologiske far og dennes familie i Østrig. Han havde i hele sit bevidste liv vidst, at han havde en ”tysk” far, der under krigen var soldat i Danmark. Hans familie havde aldrig omtalte dette, så denne viden var alene baseret på hans intuition og fortolkning af fortalelser i familien.

Arne havde først sent i livet erfaret, at han var krigsbarn. Født 6 måneder efter kapitulationen havde han altid havde opfattet sig selv som et ganske almindeligt ”uægte” barn. Men som oftest ved nogen i familien besked, og Arne fik sin ”besked” ved en familiesammenkomst ved årsskiftet 93/94.  Arne havde derefter arbejdet med efterforskning af sin slovenske far.

Fælles for dem var altså, at deres fædre havde tilhørt Værnemagten, og for dem begge gjaldt, at deres mødre ønskede at glemme – eller fortrænge – om man vil. Det viste sig hurtigt, at det var meget udbytterigt for Bjarne og Arne at kunne tale sammen om dét, der i mange år havde været et tabu.

Bl.a. inspireret af historikeren Annette Warrings afhandling ”Tyskerpiger”, der var udkommet i 1994, fik Arne  den idé at starte en forening. Samtidig tog han kontakt til Norges Krigs­barnsforbund, der venligst tilsendte ”vedtegter” samt en årgang af den norske forenings medlemsblad ”Røtter”. Dette stimulerede yderligere til en foreningsdannelse.

Både Annette Warring og Vibeke Ohl fra Røde Kors´ Eftersøgningstjeneste viste stor forståelse for idéen og videreformidlede et åbent brev fra Arne til nogle af de krigsbørn, som de var kommet i kontakt med gennem deres respektive arbejde. Med denne enestående hjælp opnåedes der kontakt med andre krigsbørn, som var interesserede i at danne en forening.

Den 12. oktober 1996 så  Danmarks Krigsbarnsforening nu Danske Krigsbørns Forening dagens lys.

Problemer med arkivadgang

Arkivadgang

Arkivadgang

Mange krigsbørn kunne i mange år ikke få kendskab til deres oprindelse på fædrene side, idet arkiverne var lukkede for krigsbørn med100 år fra barnets fødsel.

Efter mange tovtrækkerier mellem DKBF og kommunerne, statsamterne, Civilretsdirektoratet, Landsarkiverne, Rigsarkivet og domstolene lykkedes det i 1999 /2000 DKBF at få en ordning, således at såvel Landsarkiverne som Rigsarkivet fra da af og fremover giver dispensation fra 80 års-reglen, når krigsbørn søger aktindsigt i deres faderskabssag. Det er også en aftale med arkiverne, at krigsbørn ikke skal betale arkiverne timeløn for arkivarbejdet, men blot udgifter i forbindelse med evt. kopiering af sagsakter.

Derfor - hvis du har en formodning om, at din rigtige far var tysk soldat (eller russisk, engelsk eller amerikansk) før, under eller efter besættelsen, så er du velkommen til at henvende dig til Danske Krigsbørns Forening for råd og vejledning.

 

Relevante Links

Europæiske Krigbørnsforeninger

 

Gerlinda Swillen
Spokeswoman for BORN OF WAR international network
Belgien
Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

 

Arne Øland
Danske Krigsbørns Forening
Danmark
Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
http://www.krigsboern.dk 

 

Michael Sturm
Lebensspuren e.V. Wernigerode
Tyskland
Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
http://www.lebensspuren-deutschland.eu

 

Ute Baur-Timmerbrink
G.I.trace i Tyskland & Østrig
Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
http://www.besatzungsvaeter.de/ 

 

Erika Holmbom
Verein der Wehrmachtskinder in
Finland
Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
http://www.saksalaistensotilaidenlapset.com

 

Thorleif Blatt
Krigsbarnforbundet Lebensborn
Norge
Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
http://www.lebensbornnorway.org

 

Gerd-Inger Resch
Norges Krigsbarnsforbund
Norge
Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
http://www.nkbf.no

 

Michel Blanc
Coeurs sans Frontières
Frankrig
Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
http://www.coeurssansfrontieres.com

 

Jeanin Nivoix-Sevestre
Aneg
Frankrig
Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
http://anegfrance.free.fr

 

 

Om DKBF

 

 

Hvorfor en forening

I følge historieforskningen er der blandt børn født i Danmark under eller lige efter den tyske besættelse registreret 5.579 personer, som har fået udlagt en tysk biologisk far. Deres faderskabssager, som behandledes i perioden 1940 – 1951, er alle registreret i Justitsministeriet og dokumenterne befinder sig i landsarkiverne og/eller i Rigsarkivet. Indtil for ganske nylig var oplysningerne om faderskabssagerne i disse arkiver lukket land også for de pågældende børn.

En del faderskabssager, hvor faderen var en tysker, blev enten mangelfuldt registreret eller registreret med en dansk fader. Et kvalificeret skøn af antallet af tyskerbørn (også kaldet krigsbørn) her i landet, som har en tysk far og en dansk mor, er derfor mellem 10 og 12 tusinde...

Disse børn er nu voksne og mange af dem har gennem de senere år, hvor emnet ”tyskerbørn” har været fremme i den offentlige debat, forfulgt et ønske om at få nærmere kendskab til deres rødder.

DKBF (Danske Krigsbørns Forening) dannedes i 1996 og den er blevet et forum, hvor danske krigsbørn støtter hinanden, udveksler erfaringer og henter vejledning, hvis de ønsker at finde oplysninger om deres fædrene ophav. Foreningen har f.eks. udvirket en afklaring, der har givet krigsbørn adgang til arkiverne med deres faderskabssager. Foreningen har i dag ca. 150 medlemmer, og talrige andre har fået rådgivning. 

DKBF samarbejder med tilsvarende foreninger i Norge, Sverige, Finland, Holland, Frankrig, Tyskland og Bosnine/Herzegovia

I 2007 i Berlin var Danske Krigsbørns Forening  med til at danne "Forum der Kriegskinder" for krigsbørnsforeninger fra Norge, Holland, Finland, Tyskland, Belgien og Frankrig.
I 2009 enedes man om at danne et internationalt netværk : "BORN OF WAR internatioanal network" forkortet
BOW i.n.
Netværket afholder hvert år i oktober i Berlin også et offentligt møde kaldet "Forum der Kriegskinder" i Paraplyforeningen Fantom - Netzerk für kunst und Geschichte(n)'s regi.

Medlemskab

Medlemskab af DKBF

Var du et krigsbarn, dvs. at uden den tyske besættelse  af Danmark, var du ikke blevet født,  kunne du blive medlem af foreningen. Også din børn kunne blive medlemmer.

Også børn og børnbørne af befrielsessoldater kunne blive medlemmer.

Du kunne kontakte foreningens formand  .  Kontingentet var  250,00 kr. pr. år.  Ved generalforsamlingen havde du stemmeret.

Kontingentet var 150,00 kr. pr. år, hvis du gennem medlemskab blot ønskerde at  støtte DKBF. Som støttemedlem var du velkommen til at deltage i alle arrangementer, men havde ikke stemmeret ved generalforsamlingen.

Medlemsaktiviteter: 
Foreningen tilbød praktisk vejledning i de forhold, som måtte være
aktuelle for dig. 

Foreningen ville tilstræbe medlemsaktiviteter i din region, som du kunne benytte dig af i det
omfang, du havde behov og lyst. Ikke alle aktiviteter udbydes i hele landet, da de er afhængige af en vis medlemsdeltagelse. 

Kontaktperson:
Kontaktpersonen vil være behjælpelig med arrangere udflugter – træf m.m. for medlemmerne. Alle kan tage initiativ til samvær og få hjælp og inspiration af kontaktpersonen.

Du kan også ringe og tale med kontaktpersonen i det omfang, du har brug for det.  Personen har måske stået i en situation, der ligner din, og kan derfor være dig behjælpelig. Klik på fanebladet Kontakpersoner og se hvilken person, der bor nærmest dig.

Såvidt det er praktisk muligt, blev der hvert år afholdt et Landsmøde.

Kontingent

Kære medlemmer af DKBF

Kontingentet for 2021 er 250 kr. for medlemmer og 150 kr. for støttemedlemmer.

 

 

Bestyrelsen

2017 - 2022

Formand:

Birgitte Breiner
 26 27 36 97
 
 1-Birgitte2016
Næstformand:
Inge Pedersen


2017 inge pedersen

 Kasserer:

Willi Bjerregaard

 2019 foto willi

Sekretær:

 2017 hanne m knudsen

Bestyrelsesmedlem:

 lone hansen

 

Bestyrelsessuppleant: Jørn Henrik Jørgensen

Aktive uden for betyrelsen:
 
A. International medarbejder
Henny Vestergaard Granum
Tlf. 26 14 34 11

Medlem af  "BORN OF WAR international network" (BOW i.n.) www.bowin.eu
(Tidligere DKBF's repræsentant i BOW i.n.)
Webmaster for www.krigsboern.dk og  www.bowin.eu
 
B. Redaktør på DKBF-NYT: 
Helge Svendsen
 
  

Formandens Side


2016 logo

Formandens side

ambassade2018

Den tyske Ambassade, København 2018

Tysk historie blev levende i sidste uge (31. maj 2018) på Den Tyske Ambassade, da ambassadør Meitzner for første gang bød repræsentanter for Danske KrigsBørns Forening (DKBF) velkommen til en samtale.

De såkaldte krigsbørn blev alle født som følge af et forhold mellem danske kvinder og tyske soldater under besættelsestiden 1940-45. I efterkrigsårene og –årtierne blev disse mennesker ofte konfronteret med stigmatisering af deres mødre og dem selv. Siden 1996 hjælper foreningen DKBF med til at forarbejde de til dels vanskelige skæbner og til at opklare deres afstamning. Ambassadør Meitzner takkede udtrykkeligt for deres utrættelige indsats og fremhævede, hvordan foreningen ikke blot har gjort opmærksom på krigsbørnenes skæbne, men også fortsat giver dem en stemme.

Officielt er der efter 1945 blevet registreret omkring 6.000 børn med tyske fædre, men foreningen selv skønner tallet til at ligge på omkring 12.000.

– sammen med Ambassadør Andreas Meitzner, Formand Birgitte Breiner, Bestyrelsesmedlem Inge Pedersen, International medarbejder  Henny Granum og Tidligere formand Arne Øland, Den Tyske Ambassade

 

Deutsche Botschaft, Kopenhagen 2018

Lebendige deutsch-dänische Geschichte fand sich letzte Woche in der Deutschen Botschaft ein, als Vertreter des Vereins Danske KrigsBørns Forening (DKBF) von Botschafter Andreas Meitzner empfangen wurden. 
Diese „Kriegskinder“ wurden alle als Folge einer Beziehung zwischen dänischen Frauen und Soldaten der Wehrmacht während der Besatzungsjahre 1940-45 geboren. In den Nachkriegsjahren und -jahrzehnten waren diese Menschen oftmals mit der Stigmatisierung ihrer Mütter und ihrer selbst konfrontiert. Seit 1996 hilft der Verein DKBF dabei, die zum Teil schwierigen Schicksale zu bearbeiten oder auch die eigene Abstammung aufzuklären. Für diese unermüdliche und wichtige Arbeit bedankte sich Botschafter Meitzner ausdrücklich und erklärte, dass der Verein das Schicksal der Kriegskinder in Dänemark nicht nur bekannt gemacht hat, sondern diesen auch weiterhin eine Stimme gibt. 
In Dänemark sind nach 1945 etwa 6.000 Kinder offiziell mit deutschen Vätern registriert worden, aber laut Schätzungen des Vereins dürfte diese Zahl eher bei rund 12.000 liegen.

– sammen med Ambassadør Andreas Meitzner, Formand Birgitte BreinerBestyrelsesmedlem Inge Pedersen, International medarbejder  Henny Granum og Tidligere formand Arne ØlandDen Tyske Ambassade

 

 

Formand Birgitte Breiners BLÅ BOG (Link)

Birgitte Breiner blev valgt til formand for DKBF ved generalforsamlingen 25. marts 2017.

 

Meddelelser fra Formanden:

Krajbjerg 25.marts 2019

Det er forår og tid til at holde generalforsamling i DKBF – skal være inden udgangen af marts.

Derfor har vi haft Generalforsamling og Landsmøde lørdag den 23. marts. Der mødte 49 personer op i HUSET i Middelfart. Vi var 36 ordinære medlemmer, 9 støttemedlemmmer og 4 ledsagere. Det var så heldigt at 4 nye medlemmer havde valgt at deltage.

Vi har fået 10 nye medlemmer i 2018 og allerede 4 i 2019 Velkommen i Danske Krigsbørns Forening. Velkommen til jer!! Vi håber, at I får glæde af medlemskabet!

Henny Granum foreslog at vi kunne slutte generalforsamlingen /landsmødet af med at spise en middag sammen. Det faldt i god jord. Vi var 21 der spiste en dejlig middag kl. 19 i Husets restaurant. Det var for mit vedkommende den bedste middag jeg har fået i HUSET. Vi hyggede os og snakken gik til kl.22.30. Dette sociale samvær er også et af Foreningens mål.

Vi har fået en henvendelse fra Besættelsesmuseet, museumsinspektør Søren Tange Rasmussen. I har sikkert set at Søren efterlyste medlemmer på FB, hvis forældre havde bopæl i Aarhus. Jeg har haft en god og frugtbar samtale med Søren fordi mine biologiske forældre begge boede i Aarhus i 1944 – 1945. Jeg glæder mig til at se hvad og hvordan det bliver dokumenteret i museet – mere senere. Jeg har forstået på Søren at han kan bruge flere ”tyskerunger” hvis forældre havde tilknytning til Aarhus.

Han kan kontaktes på  Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. eller ringer på 4185 0874. Håber at høre fra jer krigsbørn!

23.marts 2019

Danske Krigsbørns Forening har afholdt Generalforsamling / Landsmøde den 23. marts 2019 i HUSET ved Middelfart.

Bestyrelsen har konstitueret sig på følgende måde:
Birgitte Breiner, formand
Inge Pedersen, næstformand,
Willi Bjerregaard, kasserer
Hanne Merethe Knudsen, sekretær
Hans Sønderborg, bestyrelsesmedlem

Suppleanter: Lone Hansen og Jørn Henrik Jørgensen

Aktive uden for bestyrelsen:

1. A. International medarbejder 
Henny Vestergaard Granum,
Strandkanten  12, 6950 Ringkøbing,
Tlf. 26 14 34 11
 
Medlem af  "BORN OF WAR international network" (BOW i.n.) www.bowin.eu
(DKBF's repræsentant i BOW i.n.)
Webmaster for www.krigsboern.dk og  www.bowin.eu
Administrator for Krigsbørn- Born Of War Facebook
 
2. A. Redaktør på DKBF-NYT:
Helge Svendsen
 

 

17. oktober 2018.

De norske 'tyskertøser' får officiel undskyldning

Deporteringer og fratagelse af statsborgerskab var skæbnen for de norske 'tyskertøser' efter Anden Verdenskrig. Nu får de officiel undskyldning af Erna Solberg. Skiver Politiken

Det betød, at de danske medier virkeligt fik vækket formandskontoret i Krajbjerg.

Alle med den samme dagsorden og spørgsmål.

Hvad mener Danske KrigsBørns Forening? Skal den danske regering også give de danske tyskerpiger en officiel undskyldning?

Formand Birgitte Breiner gav interviews til følgende medier:

Jyllands-Posten i avisen 19.10. DR K, Radio 24syv – direkte på 7:30 18.10, og B.T. som vil lave en længere artikelserie. De sendte en fotograf i dag. Birgitte blev portrætteret og senere lavede fotografen en video, som kommer på B.T.s Facebook side op til weekenden.

TV 2 meldte deres ankomst 18.10 kl. 17:00. Birgitte skulle på direkte i News & Co og senere i 22 nyhederne Det indslag kan i se på Facebook – krigsbørn.

Formanden svarede:

»Jeg mener ikke, at vi kan sammenligne de norske kvindes situation med de danske. I Norge var indgrebene langt mere vidtgående fratagelse af statsborgerskab og deportation m.m. Mens vores mødre blev udsat for pøbelens hævn, hvor myndighederne ikke greb ind. Ligeledes blev mange tvangsinterneret uden lovhjemmel, særlig omkring befrielsesdagene i 1945. Det var måske til en eller anden form for beskyttelse« sagde Birgitte Breiner.

 

31. maj 2018

Krajbjerg 31-05-2018

Danske Krigs Børns Forening havde i går den 30.5. et godt og positivt møde med den nye tyske ambassadør Andreas Meitzner. Ambassadøren og hans pressechef tog meget venligt imod os i deres nye domicil Portland Towers i København. Vi var tidligere formand Arne Øland, næstformand Ingedersen, formand Birgitte Breiner, international medarbejder Henny Granum, redaktør af DKBF Nyhedsbrev, Helge Svendsen og tidligere chefredaktør af avisen ”Der Nordschleswiger” Siegfried Matlok, som havde formidlet kontakten til ambassaden. Ambassadør Andreas Meitzner var særdeles velorienteret om vores historier og vore mødres skæbne efter krigen. Jeg oplevede at han lyttede aktivt og spurgte ind til foreningens virke. Det glæder mig meget. Ambassadøren åbnede op for at DKBF til en hver tid kan henvende sig til ambassaden og få hjælp i forhold til f.eks. dokumenter - problemer ved at finde vore fædre o.a.

Efter mødet med ambassadøren:

Siegfried Matlok fortalte efter mødet, at der nu er skred i tankerne om et Flygtninge museum i Oksbøl – under Varde museum. Der er velvillighed til at investere penge i et Flygtninge museum i lyset af den store interesse som Tirpitz museet i Blåvand har oplevet. Her havde man forventet ca. 100.000 besøgende det første år, men man har talt over 250.000. Det giver optimisme!! Vi har aftalt et møde sidst i juni, som Siegfried Matlok vil arrangere – det bliver spændende.  

 

19. marts 2018

Danske Krigsbørns Forening har afholdt Generalforsamling / Landsmøde den 17. marts 2018 i HUSET ved Middelfart.

Bestyrelsen har konstitueret sig på følgende måde:
Birgitte Breiner, formand
Inge Pedersen, næstformand
Sigurd Schou, kasserer
Hanne Merethe Knudsen, sekretær
Willi Bjerregaard

Suppleanter: Lone Hansen og  Jørn Henrik Jørgensen

Aktive uden for betyrelsen

A. International medarbejder 
Henny Vestergaard Granum, Strandkanten 12, 6950 Ringkøbing Tlf. 26 14 34 Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
Tidligere Talskvinde, nuværende medlem af  "BORN OF WAR international network" (BOW i.n.) www.bowin.eu
(DKBF's repræsentant i BOW i.n.)
Webmaster for www.krigsboern.dk og  www.bowin.eu
Adminstrator for Krigsbørn - Born of War/ Facebook
 
B. Redaktør på DKBF-NYT:
Helge Svendsen
 

31. marts 2017 

Danske Krigsbørns Forening har afholdt Generalforsamling / Landsmøde den 25. marts 2017 i HUSET ved Middelfart.

DKBF fortsætter med en ny bestyrelse efter landsmødet i 2017 og har konstitueret sig på følgende måde:
Birgitte Breiner, formand
Inge Pedersen, næstformand
Sigurd Schou, kasserer
Hanne Merethe Knudsen, sekretær
John Valeur, bestyrelsesmedlem

Suppleanter: Lone Hansen og  Jørn Henrik Jørgensen

Aktive uden for betyrelsen
International medarbejder 
Henny Vestergaard Granum
Tidligere Talskvinde, nuværend med medlem af "BORN OF WAR international network" (BOW i.n.) www.bowin.eu
(Tidligere DKBF's repræsentant i BOW i.n.)
Webmaster for www.krigsboern.dk og  www.bowin.eu Adminstrator for Krigsbørn Born Of War / Facebook

 

Historie

Foreningsdannelsen i Danmark

I 1995 kom 2 krigsbørn, Arne Øland og Bjarne Schmidt, ad krogede veje i kontakt med hinanden. Begge havde henvendt sig til journalist og forfatter Leif Larsen, der i medierne havde berettet om sine vanskeligheder med at få arkivadgang. Leif Larsen ønskede som gammel modstandsmand aktindsigt i nogle af modstandsbevægelsens sager.

Leif Larsen foreslog, at Bjarne og Arne mødtes for at udveksle synspunkter og erfaringer mht. til problemerne angående aktindsigt i deres faderskabssager  – og som sagt så gjort.

Bjarne havde på daværende tidspunkt arbejdet i ca. 5 år med at søge oplysninger om sin biologiske far og dennes familie i Østrig. Han havde i hele sit bevidste liv vidst, at han havde en ”tysk” far, der under krigen var soldat i Danmark. Hans familie havde aldrig omtalte dette, så denne viden var alene baseret på hans intuition og fortolkning af fortalelser i familien.

Arne havde først sent i livet erfaret, at han var krigsbarn. Født 6 måneder efter kapitulationen havde han altid havde opfattet sig selv som et ganske almindeligt ”uægte” barn. Men som oftest ved nogen i familien besked, og Arne fik sin ”besked” ved en familiesammenkomst ved årsskiftet 93/94.  Arne havde derefter arbejdet med efterforskning af sin slovenske far.

Fælles for dem var altså, at deres fædre havde tilhørt Værnemagten, og for dem begge gjaldt, at deres mødre ønskede at glemme – eller fortrænge – om man vil. Det viste sig hurtigt, at det var meget udbytterigt for Bjarne og Arne at kunne tale sammen om dét, der i mange år havde været et tabu.

Bl.a. inspireret af historikeren Annette Warrings afhandling ”Tyskerpiger”, der var udkommet i 1994, fik Arne  den idé at starte en forening. Samtidig tog han kontakt til Norges Krigs­barnsforbund, der venligst tilsendte ”vedtegter” samt en årgang af den norske forenings medlemsblad ”Røtter”. Dette stimulerede yderligere til en foreningsdannelse.

Både Annette Warring og Vibeke Ohl fra Røde Kors´ Eftersøgningstjeneste viste stor forståelse for idéen og videreformidlede et åbent brev fra Arne til nogle af de krigsbørn, som de var kommet i kontakt med gennem deres respektive arbejde. Med denne enestående hjælp opnåedes der kontakt med andre krigsbørn, som var interesserede i at danne en forening.

Den 12. oktober 1996 så  Danmarks Krigsbarnsforening nu Danske Krigsbørns Forening dagens lys.

Problemer med arkivadgang (Klik på sætningen)

Arkivadgang

Mange krigsbørn kunne i mange år ikke få kendskab til deres oprindelse på fædrene side, idet arkiverne var lukkede for krigsbørn med100 år fra barnets fødsel.

Efter mange tovtrækkerier mellem DKBF og kommunerne, statsamterne, Civilretsdirektoratet, Landsarkiverne, Rigsarkivet og domstolene lykkedes det i 1999 /2000 DKBF at få en ordning, således at såvel Landsarkiverne som Rigsarkivet fra da af og fremover giver dispensation fra 80 års-reglen, når krigsbørn søger aktindsigt i deres faderskabssag. Det er også en aftale med arkiverne, at krigsbørn ikke skal betale arkiverne timeløn for arkivarbejdet, men blot udgifter i forbindelse med evt. kopiering af sagsakter.

Derfor - hvis du har en formodning om, at din rigtige far var tysk soldat (eller russisk, engelsk eller amerikansk) før, under eller efter besættelsen, så er du velkommen til at henvende dig til Danske Krigsbørns Forening  for råd og vejledning.

  

Relevante Links

Der er 1. juli 2022 på Facebook oprettet en gruppe, der hedder: Danske KrigsBørn, hvor der kan skrives oplæg og debatteres om Danske Krigsbørn.

  
facebook2

 

 

Relevante links

BOWin - Det europæiske Netværk af krigsbørnsforeninger:
BORN OF WAR international network - http://www.bowin.eu
 
Henny Granum, tidligere Talskvinde, medlem af BORN OF WAR international network
Danske krigsbørns Forening
Danmark
Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
 
 
 
Arne Øland (tidligere Talsmand )
Danske Krigsbørns Forening
Danmark
Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

 

Gisela Heideinreich
Lebensspuren e.V. Wernigerode
Tyskland
Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
http://www.lebensspuren-deutschland.eu/

Erika Holmbom
Verein der Wehrmachtskinder in
Finland
Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
http://www.saksalaistensotilaidenlapset.com

 

Gerd-Inger Resch
Norge
Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

 

Chantal Le QUENTREC
Coeurs sans Frontières-
Herzen ohne Grenzen
Frankrig, Tyskland, Østrig
Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
http://www.coeurssansfrontieres.com

 This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Jan Pelegrino
Stichting Sakura
Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Jeanine Nivoix-Sevestre
Aneg
Frankrig
Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
http://anegfrance.free.fr

 

Gerlinda Swillen
Belgien
Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

 

Kinder alliirten Soldaten
GI Trace

 

Winfried Behlau (Admin)
Distelblüten- Russenkinder in Deutschland
Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
http://www.russenkinder-distelblueten.de

 

Anatoly Rothe
Russenkinder.de
Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
https://www.russenkinder.de

Ajna Jusic
Bosnian Association "Forgotten Children of War"
 
 
The Children Born Of War project  (Link)
 

 

 

Flere artikler...